Плоди чорниці у значних кількостях переробляються харчовою та кондитерською промисловістю. У тому числі готують варення, сиропи, соки, морси, екстракти, компоти, мармелад, вина, наливки, настойки. Вино з плодів має високі смакові та дієтичні властивості. Сік використовують для підфарбовування плодових вин, лікерів та інших напоїв, а також як харчовий барвник (фіолетовий). Пектини, що містяться в плодах, надають високі смакові якості кондитерським виробам. Застосування плодів як в'яжучого засобу при дизентерії відоме з давніх-давен. У російській медицині їх вживали при шлунково-кишкових розладах із XVIII ст. У сучасній медицині сухі плоди використовують у вигляді відвару як в'яжучий та протизапальний засіб при гострому та хронічному проносі, розладах травлення, особливо у дітей, при гострому та хронічному ентероколіті, при зниженій кислотності шлункового соку, дизентерії. В'яжуча дія плодів обумовлена присутністю в них дубильних речовин. Підтверджено, що при виразково-мембранозному та автозному стоматиті плоди виявляють антисептичні властивості. Фармакологічними дослідженнями встановлено, що вживання плодів чорниці покращує кровопостачання сітківки ока, загострює нічний зір. У роки Великої Вітчизняної війни льотчикам перед нічними польотами давали чорничний кисіль. Виготовлений з листя препарат «Міртилін» має інсуліноподібну дію, знижує вміст цукру в крові та сечі. Він запропонований для лікування цукрового діабету І ступеня.
Коментарі