Малина звичайна як ягідна культура і цінна лікарська рослина відома з давніх-давен. Вона дала початок величезній різноманітності сортів у культурі. У Росії перші відомості про садову малину відносяться до XVII ст., ХІХ ст. вона набула широкого поширення. Плоди культурної та дикоростучої малини відрізняються виключно високими харчовими, смаковими, дієтичними властивостями та ароматом (особливо це відноситься до дикорослої). Плоди їдять свіжими, переробляють різні кондитерські вироби, їх роблять настойки, вина, наливки, лікери, прохолодні напої та інших. Для тривалого зберігання свіжі плоди заморожують. Плоди є старовинним лікарським засобом і тепер застосовується в медицині. Сушені плоди та варення з малини вважаються сильним потогінним та жарознижувальним засобом. Свіжі плоди мають протицинготні властивості. Відвар плодів, а також верхівок пагонів має потогінну та жарознижувальну дію, ці частини рослини входять до складу потогінних зборів. Речовина, що дає сильний потогінний ефект, досі не вивчена. Малиновим сиропом покращують смак ліків для дітей. З листя можна отримати сурогат чаю. У народній медицині багатьох країн листя вживали як жарознижувальний та потогінний засіб, а також при цинзі, для підвищення апетиту, як шлункове болезаспокійливе, тонізуюче, при грипі, сп'яніння, лихоманці, мігрені, екземі; коріння застосовували при малярії і як кровоспинне при геморої; квіти та коріння - при білях; квітки - для обмивання обличчя при вуграх, для примочок при запаленні очей і бешиховому запаленні, при укусах отруйних змій і скорпіонів; гілки – як протикашльове, при задусі; листя - як в'яжуче і протизапальне при гастриті та ентериті, при хворобах дихальних органів, лихоманці, як маткове кровоспинне, при висипах, вуграх, фурункулах, лишаях, для полоскань горла при ангіні, бешиховому запаленні. У народній косметиці відваром листя з поташом фарбували волосся та чорний колір. Плодами харчуються багато лісових птахів і звірів. Малину використовують як декоративну рослину у парках для групових посадок. Хороший медонос, дає багато нектару та пилок. Мед має високі смакові і дієтичні переваги, він світлий, часто білий, з досить приємним смаком і ароматом, придатний для зимового годування бджіл. Мед дикоростучої малини ароматніший і належить до світлих медів найвищої якості.
Малина звичайна листя
Малина звичайна
Малина звичайна - Rubus idaeus L.
Сімейство рожеві - Rosaceae
Народні назви. Фризи; дуплавка, косматка, космачок, малинник.
Вага (грам) | 50 |
Тип | Трава |
Коментарі