Листя м'яти популярне у народній медицині. Їх використовують при невралгічних болях, як антисептичний засіб при запальних процесах, опіках, захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бронхіті, бронхоектазії, зубному болю; всередину —при шлунково-кишкових спазмах, проносі, як протикашльове, при болях у серці, печінкових кольках, нудоті, печії, підвищення апетиту.
М'ята перцева трава
М'яту вживають при мігрені, невралгії; надземну частину використовують як протикашльову, відхаркувальну, протиглистяну, при тахікардії, нудоті, блювоті, ядусі, алергії, як засіб, що підвищує апетит, при гіперацидному гастриті, шлунково-кишкових і печінкових коліках, проносі, печії. Входить до складу апетитного, шлункового, вітрогонного, потогінного, жовчогінного та заспокійливого зборів та збору для ванн. У медицині Тибету рослину вживають внутрішньо при туберкульозі легких і шлункових захворюваннях; зовнішньо - для обмивань і примочок при судомах, ревматичних і артричних болях, свербіння та запальних процесах шкіри. Медонос. Широко культивують. Особливо цінується різновид м'яти польовий М. arvensis var. piperascens Hort. з високим (до 92%) вмістом ментолу в ефірному маслі.
Вага (грам) | 50 |
Тип | Трава |
Коментарі