Рослина містить ангідрид оксикоричної кислоти у вигляді глікозиду, що надає йому ароматного запаху. У стеблах та коренях виявлено значну кількість алкалоїду динаксину, кумарин. Використання. Надземну частину застосовують у лікеро-горілчаній промисловості для виготовлення ароматичної настоянки «Зубрівка» та в кондитерській промисловості для виготовлення харчових есенцій. Рослина отримала позитивну оцінку як пряно-смакової приправи при виробництві рибної продукції. У народній медицині зубрівку запашну використовували як засіб, що підвищує апетит. Ця рослина з добре розвиненою кореневою системою створює щільну дернину, та її рекомендують для зміцнення залізничних насипів та яружних схилів. Внаслідок наявності алкалоїду дн наксину у значних кількостях отруйно для сільськогосподарських тварин. Через наявність кумарину поїдається погано, але невелика домішка його до сіна покращує апетит і збільшує надої у корів.
Зубрівка запашна трава
Зубрівка запашна
Чаполоч пахуча - Hierochlod odorata (L.) Beauv.
Сімейство мятликові - Poaceae
Народні назви. Гірчак, пласка гірка, чаполоть; заполоть, зубрівка, хлюпання, плоскушка.
Вага (грам) | 20 |
Тип | Трава |
Коментарі