Кислосолодкі на смак плоди їдять свіжими та сушеними, вони йдуть на приготування кондитерських виробів, безалкогольних напоїв, вин, лікерів. Іноді їх вживають як приправу до м'ясних та рибних страв для приготування кислих супів. З добре обсмаженого насіння отримують сурогат кави, з листя - сурогат чаю. Деревина дрібношарова, щільна, тверда, чудово полірується. З неї виготовляють столярні та токарні вироби, тростини, ткацькі човники, спиці. Кора та листя придатні для фарбування шкіри та тканин у жовтий колір. Таніди кизилу можна використовувати для дублення товстої шкіри. Хороший ранньовесняний медонос, виділяє багато нектару, дає пилок та клей. Добре переносить стрижку. Має пірамідальну, золотисту та сріблясто-плямисту декоративні форми. Важлива грунтозахисна порода. Великоплідні форми культивують.
Кізіл звичайний ягоди
У народній медицині плоди вживали в основному як засіб, що підвищує апетит, як протицинготний, жарознижувальний, тонізуючий, протитуберкульозний і в'яжучий; як протималярійне. Зовнішньо плоди використовували при мігрені, кору - при фурункульозі.
Вага (грам) | 50 |
Коментарі