Відвар із плодів шипшини мають різноманітну фармакологічну активність, оскільки містить комплекс вітамінів. Плоди шипшини використовують головним чином з метою профілактики та лікування гіпо- та авітамінозів С н Р, які проявляються порушенням проникності стінок судин, зниженням опірності організму до шкідливих ендогенних та екзогенних факторів впливу. Дефіцит аскорбінової кислоти спостерігається у людей, які зазнають тривалої фізичної та нервово-психічної напруги. Це стосується і хворих, які перенесли хірургічну операцію, травму, вагітним та жінкам у період лактації.
Шипшина ягода
Відвар шипшини призначають при гострих та хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих та хронічних захворюваннях печінки, кишечника, при виразковій хворобі, геморагічних діатезах, гемофілії, кровотечах (легеневих, маткових), при передозуванні антикоагулянтів, травиках, гіпертир. Шипшину застосовують при пневмонії, бронхопневмонії. Вітаміни, що містяться в плодах шипшини, підвищують захисні властивості організму хворого та полегшують перебіг хвороби. Оскільки аскорбінова кислота відіграє важливу роль у тканинах ока людини (особливо багато аскорбінової кислоти виявлено в кришталику ока, вміст її зменшується при розвитку катаракти), препарати шипшини ефективні при лікуванні захворювань очей, спричинених судинними порушеннями. Жовчогінні властивості шипшини використовують при холецистит, гепатитах.
Вага (грам) | 100 |
Тип | Ягоды |
Коментарі