У народній медицині плоди, а також сік з них використовували як сечогінний, при сечокам'яній хворобі, як засіб, що підвищує апетит, при захворюваннях серця та печінки, зниженій кислотності шлункового соку, геморої, як м'який проносний, потогінний, кровоспинний, протицинготний засіб, та ревматизмі; Квітки рекомендували як протикашльове, при захворюваннях щитовидної залози.
Жирна олія із насіння придатна для харчових цілей. З молодої гілки видобувають чорну фарбу. Міцна, пружна деревина йде на токарні вироби, з неї виготовляють музичні інструменти, струмки сільськогосподарського інвентарю та інші вироби. Кора може бути дубітелем. Горобина звичайна дуже декоративна протягом усього вегетаційного періоду, особливо при плодоношенні, має плакучі форми. Непоганий медонос, дає значну кількість нектару та пилку. Мед червонуватий, крупнозернистий, з сильним ароматом Плоди є хорошим кормом для диких птахів і звірів. Цінит, в садово-парковому будівництві, використовується в лісомеліоративних, снігозахисних та вітростійких насадженнях.
Горобина червона ягоди
Горобина звичайна
Горобина звичайна - Sorbus aucuparia L.
Сімейство рожеві - Rosaceae
Народні назви. Гороба; вонега, гороб, ораба, бриж, скорух, скорушина, смердяк, юдіна.
Вага (грам) | 50 |
Тип | Ягоды |
Коментарі