З молодих проростків пагонів та листя можна готувати супи, борщі, супові пюре. Колючки в цей час ще м'які та ніжні легко розварюються. Для харчових цілей рослини збирають навесні, поки їхня висота не перевищить 15-20 см. Зелень запасають, висушуючи її або консервуючи у вигляді пюре. Коріння однорічних рослин також їдять вареними або печеними, з них можна отримати крохмаль, у минулому в деяких районах їх розтирали на грубі крупи та борошно. Жирна олія з насіння, за складом близька до соняшникової, придатна для технічних та харчових цілей. В експерименті встановлено, що препарати з надземної частини мають кардіотонічну, кровоспинну, сечогінну та бактерицидну дію, підвищують артеріальний тиск, у малих дозах збуджують, а у великих дозах пригнічують центральну нервову систему. Есенцію зі свіжої рослини використовують у гомеопатії. У вітчизняній медицині татарник звичайний не застосовують. У народній медицині рослину використовували при запаленні слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, гнійних ранах, ревматизмі, як сечогінну, протизапальну та як протикашльову при бронхіальній астмі; пелюстки та сік вживали при деяких очних хворобах, фурункульозі, лишаях
Татарник звичайний
Татарник звичайний
Татарник звичайний - Onopordum acanthium L.
Сімейство айстрові — Asteraceae
Народні назви. Байдрак-чортополох, бодяк-чортополох.
Коментарі